Nekoliko činjenica o vinu
Kolika je idealna temeratura vina?
Bela vina: hlađena (6-7°C) nekoliko sati u fižideru.
Crvena vina: neznatno hladnija od sobne temperature (oko 18°C); Mlađim voćnim vinima prija niža temperatura.
Penušava vina: potpuno ohlađena; držite u frižideru nekoliko sati ili ih ostavite da prenoće pre serviranja.
Desertna vina: sobna temperatura.
Hladnoća snižava slatkoću vina. Ukoliko crno vino postane pretoplo izgubiće nešto od svoje voćne arome.
Treba li koristiti dekanter?
Dekanter se najčešće koristi za uklanjanje taloga iz starijih crnih vina. Takože može da se koristi za otvaranje mladih crnih vina. U drugim slučajevima vino će “prodisati” u vašoj čaši i dekantiranje nije potrebno.
Zašto treba kovitlati vino u čaši pre ispijanja?
Kovitlanjem vina kiseonik ulazi u čašu, čime je omogućeno aromi da izađe iz nje.