Muzika pojačava ukus vina

 

Muzika pojačava ukus vina

Crno vino ukusnije ukoliko se pije uz muziku Džimija Hendriksa ili sastava “The Rolling Stones”, dok belo vino takođe ima svoj muzički ukus, pokazalo je istraživanje škotskih naučnika sa Univerziteta u Edinburgu.

Ukus crnog vina dolazi do izražaja uz muziku Džimija Hendriksa, dok se za potpuno uživanje u ukusu belog vina preporučuju pesme Kajli Minog ili Tine Tarner.

Profesor Ejdrijan Nort, vođa istraživanja o međusobnom uticaju vina i muzike sprovedenog na Univerzitetu u Edinburgu, očekuje da će trgovci vinom ubuduće na bocama imati otisnutu preporuku o odgovarajućoj muzici koju je najbolje slušati uz određeno vino.

Istraživanje je sprovedeno na odseku za psihologiju za potrebe čileanskog proizvođača vina Aurelia Montesa koji svojim vinima prilikom sazrevanja pušta monaške molitve, a u njemu je učestvovalo 250 studenata. Stručnjaci su otkrili da ukus vina “Caberne Sauvignon” jača kad se pije uz “jaku i tešku muziku”. Na drugoj strani, “Chardonnay” bolje prija uz “poletne i osvežavajuće” melodije.

Škotski naučnici su na osnovu novih saznanja preporučili da se “Cabernet Sauvignon” pije između ostaloga uz pesme “All Along The Watchtower” (J. Hendrix), “Honky Tonk Woman” (Rolling Stones), “Live And Let Die” (Paul McCartney and Wings) i “Won’t Get Fooled Again” (The Who).

“Chardonnay” najbolje prija uz “Atomic” (Blondie), “Rock DJ” (Robbie Williams), “What’s Love Got To Do Woth It” (Tina Turner) ili “Spinning Around” (Kylie Minogue).

Vino sorte “Syrah” posebno je dobro uz Pučinijevu ariju “Nessun Dorma”, dok je merlot najpitkiji uz “Sitting On The Dock Of The Bay” Otisa Redinga.

U ranije sprovedenom istraživanju profesor Nort pokazao je da će ljudi radije kupiti francusko vino ukoliko u se u pozadini čuje muzika svirana na harmonici.

Izvor : B92